Klimalarda BTU Nedir?

22-05-2019 16:43
Klimalarda BTU Nedir?

BTU Nedir?

 

Klima satın alırken doğru kararı verebilmek için göz önünde tutmanız gereken çeşitli unsurlar söz konusu. Bir enerji birimi olan BTU, klima seçimini etkileyen bu unsurların en önemlilerinden biri. Peki, Klima Btu Değeri Nedir?

BTU (British Thermal Unit), teknik tanımıyla, bir libre suyun sıcaklığını 63o F’den 64o F’ye çıkarmak için gerekli enerji miktarını gösterir. BTU/h, bir klimanın 1 saatte ortamdan aldığı ya da ortama verdiği enerji miktarını ifade etmektedir.

Klimanın performansı, BTU değeriyle yakından ilgili. Bu değer ne kadar yüksekse, klimanın ısıtma veya soğutma kapasitesi o oranda yüksektir denilebilir. Yani, yüksek BTU değerine sahip klimalar, birim zamanda daha fazla miktarda havayı ısıtabilir/soğutabilir. Bu da belirlenen sıcaklığa daha kısa sürede ulaşmak demek.

 

Yüksek BTU Değeri Değil, İhtiyaç Duyulan BTU Değeri Makbuldür

 

Kullanıcıların BTU ile ilgili değerlendirmelerinde sık düştükleri yanılgı, yüksek BTU değerinin her zaman en iyisi olduğu yönünde. Oysa yüksek değer değil, ihtiyacı karışlayacak kadar olan değer doğru ölçüdür. Gereksinim duyduğunuzdan daha yüksek ve daha az BTU değeri, fazla enerji tüketimi anlamına gelir.

 

BTU Değeri Nasıl Hesaplanır?

 

Ne kadarlık bir ısıtma/soğutma kapasitesine ihtiyaç duyulacağı, ne kadarlık BTU değerinin gerektiğini belirler. Mekânın genişliği, bu hesabın yapılmasında önemli bir etken olmakla birlikte tek etken değil. Cihazın kullanılacağı alanın hacmiyle beraber hesaba katılması gereken başka değişkenler de söz konusu. Bulunulan bölge, cihazdan yararlanacak kişi sayısı, ortamdaki ısı yayan diğer cihazların varlığı bunlardan bazıları.

Klimanın kullanılacağı coğrafi bölgenin etkisi, katsayılarla hesaba dâhil edilir. Buna göre;

Karadeniz Bölgesi’nin katsayısı: 385

Marmara Bölgesi’nin katsayısı: 385

Ege Bölgesi’nin katsayısı: 423

Akdeniz Bölgesi’nin katsayısı: 445

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin katsayısı: 462

Doğu Anadolu Bölgesi’nin katsayısı: 308

İç Anadolu Bölgesi’nin katsayısı: 346

Klima Btu Hesaplama Formülüne ne kadar fazla değişken katılırsa, hesap o oranda hassas olacaktır. Genel formül şu şekildedir:

Soğutma İhtiyacı = Bölge Katsayısı x Soğutulacak Alan

Klimayı kullanacak kişi sayısı 4’ten fazlaysa, fazla her kişi için bu formülle bulunan değere 600 BTU/h eklenmelidir. Ortamda aydınlatma gücü 500W’tan yüksek olan bir aydınlatma varsa, ekstra aydınlatma değerini 3.4 katsayısıyla çarparak sonuca eklemek çok daha hassas bir değer bulunmasını sağlar.

Sağlıklı bir hesaplama için teknik destek almanız yerinde olacaktır.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.